Tietoa meistä

Oras Investin historia

Tietoa meistä

Oras Investin historia

Historia

Meidän tarinamme vuodesta 1945 nykypäivään

Vieritä alaspäin tutustuaksesi historiaamme

Osa 1:

Edelläkävijäyritys

1945 - 1970

1945

Perheyritys Oras aloitti toimintansa vuonna 1945

Perheyrityksemme aloitti toimintansa Raumalla vuonna 1945, kun Erkki ja Irja Paasikivi sekä Irjan isä Kosti Oras perustivat pienen pajan Kostin kellariin heti toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

1951

Vuonna 1951 Oras alkoi valmistaa vesihanoja

Vesihanoille oli Suomessa suuri tarve, ja niiden kysyntä olikin niin kova, että yritys pystyi keskittymään niiden valmistukseen.

1970

Haastava vuosikymmen

1970-luku oli haastava monille suomalaisille yrityksille. Oraskin teki ensimmäisen tappiollisen tuloksensa vuonna 1975, mutta toipui lamasta nopeammin kuin kilpailijansa. Vuonna 1979 Erkki Paasikivi päätti, että hänen poikiensa, Pekan, Jukan ja Jarin, oli aika ottaa yhtiö vastuulleen.

Osa 2:

Kasvua, kansainvälistymistä ja yrityskauppoja

1980 - 1995

1980-luvun alkupuoli

Uusi strategia

Oras uskoi kotimaan kysynnän saavuttaneen huippunsa, joten yrityksen piti laajentua ulkomaille. Strategiaa noudattaen Oras osti saksalaisen hanavalmistajan Goswin & Co. GmbH:n vuonna 1982, merkittävimmän kansallisen kilpailijansa Osyn vuonna 1983 ja norjalaisen kilpailijansa Lyng Armaturin vuonna 1984.

1980

Laajentumisen aikakausi

1980-luvulla Oraksesta tuli kansainvälinen hanavalmistaja, joka toimi kuudessa maassa. Se myös vei tuotteita muihin Euroopan maihin ja Euroopan ulkopuolelle.

1995

Kunnianhimoinen kasvustrategia, "Visio 2005"

Vuonna 1995 Oras esitteli kunnianhimoisen kasvustrategian nimeltä ”Visio 2005”. Oraksen tavoitteena oli valloittaa Euroopan markkinat ja kolminkertaistaa liikevaihtonsa. Vuonna 1996 Oras osti hanatehtaan Puolan Olesnosta. Visio osoittautui kuitenkin liian monimutkaiseksi toteuttaa, ja omistajat alkoivat tarkastella toimialaa laajemmin. Tämä tapahtui samaan aikaan, kun hiljattain perustettu energiajätti Fortum Oyj etsi muoviputkiliiketoiminnalleen uutta suomalaista omistajaa.

Osa 3:

Teollinen omistaja

1999 -

1999

Uponorin suurin omistaja 1999

Oraksesta tuli Uponorin suurin omistaja vuonna 1999. Teollisen omistajuuden aikakausi oli alkanut. Samaan aikaan Oraksen omistajat päättivät organisoida nämä kaksi teollisuusyritystä yhden emoyhtiön alaisuuteen.

2004

Oras Invest Oy perustetaan

Oras Invest perustettiin vuonna 2004 hallinnoimaan teollisia omistuksia. Oras Investillä oli alusta alkaen selvä strategia: olla pörssiyhtiöiden suurin omistaja ja yksityisomistuksessa olevien yritysten pitkään aikaväliin sitoutunut enemmistöomistaja. Tässä vaiheessa perheen kolmas omistajasukupolvi alkoi ottaa osaa toimintaan hallitusjäsenyyksien kautta.

2007

Tunnettu nimi LVI- ja rakennustarvikealoilla

Vuoteen 2007 mennessä Oras Investistä oli tullut tunnettu nimi LVI- ja rakennustarvikealoilla. Omistajat olivat valmiita laajentamaan yritystään uudelle toimialalle. Perusteellisten tutkimusten jälkeen havaittiin, että Kemira olisi kiinnostava sijoituskohde. Suomen valtio, joka oli tuohon aikaan Kemiran pääomistaja, oli valmis luopumaan riittävän suuresta osakemäärästä, jotta Oras Investistä voisi tulla suurin omistaja. Oras Invest näki Kemirassa konsolidaation mahdollisuuden ja osti valtion tarjoamat osakkeet. Pian sen jälkeen, kun yhtiöstä tuli Kemiran suurin omistaja, Oras Invest onnistui lisäämään omistussalkkuunsa neljännen tukijalan, kun Tikkurila erotettiin Kemirasta itsenäiseksi pörssiyhtiöksi.

2013

Oras Group muodostuu, kun Oras osti Hansan

Vuonna 2013 muodostui uusi Oras Group, kun Oras osti saksalaisen kilpailijansa Hansan. Yritysoston myötä yhtiön koko kaksinkertaistui sekä liikevaihdon että henkilöstömäärän osalta.

2018

Sukupolvenvaihdos operatiivisessa johdossa

Vuonna 2018 Oras Investin operatiivisessa johdossa tapahtui sukupolvenvaihdos, kun Annika Paasikivi nimitettiin toimitusjohtajaksi. Samalla Jari Paasikivestä tuli Oras Investin hallituksen puheenjohtaja. Sen seurauksena pitkäaikainen puheenjohtaja ja Oras Investin teollisen omistajuuden liiketoimintamallin arkkitehti Pekka Paasikivi astui syrjään. Hänen virkakaudellaan ja sen jälkeen, kun Oras Investistä tuli Uponorin suurin omistaja vuonna 1999, yhtiön nettovarallisuus nelinkertaistui.

2021

Oras Invest myy Tikkurila-omistuksensa PPG:lle

Vuonna 2021 Oras Invest myi Tikkurila-omistuksensa PPG:lle. Nykyään Oras Invest jatkaa työtään Oras Groupin, Uponorin ja Kemiran sitoutuneena ja aktiivisena pitkän tähtäimen omistajana. Kaikki 75-vuotisen historiamme aikana ottamamme askeleet ovat lisänneet ymmärrystämme ja osaamistamme ja samalla mahdollistaneet uusien haasteiden kohtaamisen. Olemme pystyneet säilyttämään pitkän tähtäimen näkemyksen ja kasvamaan tasaisesti merkittäväksi yhteiskunnalliseksi arvontuottajaksi. Oras Invest on säilynyt koko olemassaolonsa ajan sataprosenttisesti perheyrityksenä.

2022

Oras Investistä Valmetin toiseksi suurin omistaja

Vuonna 2022 Oras Invest hankki 5 prosentin omistusosuuden Valmetista ja on yhtiön toiseksi suurin omistaja. Valmet on maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle.

2023

Uponor osaksi Georg Fischer -konsernia

Vuonna 2023 luotiin yksi johtavista maailmanlaajuisista yhtiöistä vesi- ja virtausratkaisujen toimialalla, kun Oras Invest myi Uponor-omistuksensa sveitsiläiselle Georg Fischerille. Samalla Oras Invest julkisti tavoitteensa tulla GF:n osakkeenomistajaksi. Oras Investin strategiaa ohjaavat kestävän arvonluonnin periaatteet talouden syklien yli, ja se on valmis tukemaan tätä strategiaa määrätietoisesti. Sitoutunut omistajuus, pitkäaikainen kehittäminen ja arvonluonti ovat yhtiön strategian pysyviä tekijöitä.

Scrollaa
Poistu tarinatilasta
X